Voor ouders

Ben je op zoek naar een geschoolde gastouder? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Al onze gastouders zijn geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK), zodat je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Jouw consulent is de centrale spil. Zij stemt haar zoektocht naar een geschikte gastouder zoveel mogelijk af op jouw wensen. Als zij iemand heeft gevonden, kun je geheel vrijblijvend kennis maken.

Consulent
Voor ouders

Vind direct jouw consulent

 • Wij gaan actief op zoek naar een gastouder
 • Betaling aan de gastouder binnen 2 werkdagen
 • Korte lijnen en persoonlijk contact
 • Goede bereikbaarheid
 • Scherpe tarieven
Jouw voordelen

Waarom gastouderopvang?

 • Flexibel

  De opvanguren kunnen afgestemd worden. Er zijn gastouders die 24-uurs opvang bieden en flexibel werken voor ouders met onregelmatige werktijden.

 • Vertrouwd gevoel

  Jouw kind ziet elke opvangdag weer het vertrouwde gezicht van de gastouder. Dit geeft een veilig en vertrouwd gevoel.

 • Kleinschalig

  Gastouderopvang is een kleinschalige vorm van kinderopvang in huiselijke kring.

 • Veilige omgeving

  De gastouder en huisgenoten boven 18 jaar beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag, zijn geregistreerd in het Personenregister én de woning wordt jaarlijks gecontroleerd op veiligheid en hygiëne.

Begeleiding en service van Gastouderland

 • Gastouderopvang is een kleinschalige vorm van kinderopvang in huiselijke kring.
 • Gastouderopvang is een flexibele vorm van kinderopvang. Je kunt met de gastouder de opvanguren afstemmen en er zijn bijvoorbeeld ook gastouders die een 24-uurs opvang hebben of afspraken willen maken met ouders die onregelmatige werktijden hebben.
 • Gastouderopvang is een goedkopere vorm van opvang dan bijvoorbeeld een kinderdagverblijf. Het uurtarief van de gastouder ligt lager en je neemt de daadwerkelijke uren af die je nodig hebt.
 • Jouw kind ziet elke opvangdag weer het vertrouwde gezicht van de gastouder. Dit geeft een veilig en vertrouwd gevoel.
 • De overheid ziet gastouderopvang als en volwaardige vorm van kinderopvang en daarom heb je recht op kinderopvangtoeslag.
Inschrijven *Geheel vrijblijvend
Jouw consulent

Je hebt bij Gastouderland altijd een vast contactpersoon, zij is jouw aanspreekpunt

Nadat je je hebt aangemeld bij Gastouderland, neemt jouw consulent contact met je op en zal je vragen om een intakeformulier in te vullen waarop je jouw gegevens en wensen kenbaar kunt maken. Tijdens dit gesprek wordt tevens de werkwijze met je doorgenomen en is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Vervolgens gaat de consulent op zoek naar geschikte gastouder en brengt zij je in contact met de gastouder. Bij dit gesprek is de consulent ook aanwezig. Mocht er een match zijn, dan zorgt zij ervoor dat alle bijkomende zaken goed geregeld worden. Je kunt rekenen op korte lijnen en persoonlijk contact met iemand die in jouw regio werkzaam is.

Vind jouw consulent *Geheel vrijblijvend
Jouw kind staat voorop!

Kwaliteit van de opvang

Gastouderland maakt zich sterk voor kwaliteit van de opvang. De bij ons geregistreerde gastouders en ouders worden regelmatig voorzien van nuttige informatie en handige tips bij de opvang van kinderen.

Onze organisatie ontvangt daarbij de medewerking van diverse specialisten op het gebied van kinderopvang. Het welzijn en de positieve ontwikkeling van jouw kind staat daarbij voorop.

Gastouderopvang

Veel gestelde vragen

 • Je kiest zelf je gastouder en je weet dat jouw kind altijd door dezelfde gastouder wordt opgevangen en verzorgd.
 • De groep is klein, waardoor er veel persoonlijke aandacht is en jouw kind op een rustige manier leert omgaan met andere kinderen en daardoor zijn sociale vaardigheden ontwikkelt.
 • Gastouderopvang is officiële kinderopvang, waardoor je recht hebt op kinderopvangtoeslag.
 • Gastouderopvang is een flexibele vorm van kinderopvang. Je neemt veelal de uren af die van te voren zijn afgesproken met de gastouder.
 • De woning waar de opvang plaatsvindt wordt gecontroleerd volgens de wettelijke eisen door Gastouderland en de GGD. Jaarlijks wordt er een risico-inventarisatie gedaan door de regioconsulent waarin er op veiligheid en hygiëne wordt gecontroleerd. Daarnaast wordt de gastouder bezocht voor een voortgangsgesprek. Gastouderland houdt altijd nauw contact met de gastouder en waarborgt de kwaliteit van de opvang.

Er zijn natuurlijk veel gastouderbureaus waar je uit kunt kiezen maar Gastouderland werkt onderscheidend. Waarom dit zo is lees je hier!

 • Wij vinden kwalitatieve kinderopvang het állerbelangrijkste;
 • wij rekenen geen inschrijfkosten en gaan kosteloos voor je op zoek naar een gastouder;
 • je kunt bij meerdere gastouders kennismaken totdat je 100% de match hebt gevonden;
 • indien er een match is gevonden betaal je pas bureaukosten;
 • wij maken hiervoor een zo voordelig mogelijke berekening;
 • wij zijn een landelijk gastouderbureau, maar toch kleinschalig;
 • je regioconsulent woont bij jou in de buurt en is je persoonlijk aanspreekpunt;
 • wij zorgen ervoor dat de opvang voldoet aan de Wet Kinderopvang zodat je recht hebt op kinderopvangtoeslag;
 • onze financiële afdeling verwerkt betalingen direct én accuraat;
 • dit betekent dat je betaling binnen twee werkdagen naar de gastouder wordt overgemaakt;
 • jij krijgt een inlogcode zodat je alle documenten makkelijk terug kunt vinden in ons moderne Portabase systeem;
 • er is een duidelijke inzage van alle financiële zaken in jouw eigen Portabase omgeving;
 • je kunt bij de financiële helpdesk al je vragen op financieel gebied stellen;
 • Gastouderland heeft een eigen leerzaam VVE programma AAP! De gastouder werkt hiermee gericht aan de ontwikkeling van de kinderen;
 • via de Gastouderland Academie kun je, met korting, tientallen cursussen volgen;
 • wij brengen je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onze interessante nieuwsbrieven;
 • wij bezoekende opvanglocatie regelmatig zodat wij de kwaliteit van de opvang in zicht hebben;
 • Gastouderland is altijd telefonisch én per mail bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur;
 • wij doen ons werk met passie en overtuiging, staan voor je klaar en denken graag met je mee!

Gastouderopvang is kleinschalige opvang in een huiselijke kring. Daardoor ontstaat er een persoonlijke band met de gastouder. Omdat een gastouder minder kinderen tegelijkertijd opvangt, heeft zij veel aandacht voor jouw kind. Dit komt de ontwikkeling van je kind ten goede. Daarnaast is een gastouder meestal heel flexibel, zodat je de opvang kunt regelen op de tijden dat je opvang nodig bent.

Via de Gastouderland Academie is het mogelijk om een verkort opleidingstraject te volgen tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden. Neem snel contact met ons op om meer informatie hierover te ontvangen.

Je betaalt bureaukosten omdat wij de opvang begeleiden en ervoor zorgen dat deze voldoet aan de Wet Kinderopvang. Hierdoor heb je recht op kinderopvangtoeslag. Je hebt een eigen regioconsulent, zij staat altijd voor je klaar. Zij bezoekt je gastouder meerdere malen om de kwaliteit van de opvang te beoordelen en te waarborgen. Ook inventariseert zij jaarlijks de opvanglocatie en zal zij ieder half jaar een voortgangsgesprek met je gastouder hebben. Wanneer je nog geen gastouder hebt, zal zij samen met jou je wensen in kaart brengen en een geschikte gastouder voor je zoeken. Ook zal zij, bij afwezigheid van je gastouder, bijvoorbeeld door vakantie, zoeken naar een vervangende gastouder. Tot slot wordt de administratieve verwerking van de opvang verzorgd, zoals facturen en jaaropgaves. Op het hoofdkantoor van Gastouderland staan wij altijd klaar om je te woord te staan indien je vragen hebt.

De kwaliteit van de opvang is voor ons heel belangrijk en wij doen er dan ook alles aan om deze te waarborgen. Je kiest pas voor de gastouder als er een klik is met jou als ouder én met je kind(eren). Dit is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van de opvang. Wij besteden veel aandacht aan een veilige en hygiënische opvanglocatie en onze regioconsulent bezoekt de gastouder dan ook meerdere malen per jaar. De vereiste Verklaring omtrent het Gedrag en inschrijving in het personenregister kinderopvang biedt zekerheid omtrent de achtergrond van de gastouder en de huisgenoten. Daarnaast moet een gastouder beschikken over een certificaat Eerste Hulp aan Kinderen en een diploma waarmee zij het beroep gastouder mag uitoefenen. Bijscholen is een belangrijk onderdeel voor de gastouder en daarom kan de gastouder cursussen volgen bij onze Gastouderland Academie. Met jou als ouder evalueren wij jaarlijks zodat wij ook van jou horen hoe de opvang verloopt. Heb je tussentijds vragen of opmerkingen, dan staan wij altijd voor je klaar en zullen we dit accuraat oppakken. Wij moeten als gastouderbureau voldoen aan de Wet Kinderopvang en daarom worden wij jaarlijks geïnspecteerd door de GGD.

Iedereen die woont of werkt op een plek waar kinderen worden opgevangen, moet zich registreren in het Personenregister kinderopvang (PRK). Dit kan alleen met een geldige Verklaring omtrent het Gedrag (VOG).

Na inschrijving start de continue screening. Hiermee wordt doorlopend gecontroleerd of iemand strafbare feiten heeft gepleegd die niet samengaan met werken in de kinderopvang.

Ja, wij zijn het enige bureau in Nederland met een eigen VVE programma:

Voorschoolse educatie Aap!

Gastouderland heeft een uniek, geheel eigen programma ontwikkeld voor voorschoolse educatie. Samen met de ontzettend leuke en ondernemende knuffel Aap! leren kinderen spelenderwijs en worden ze alvast een klein beetje voorbereid op het naar school gaan. Kinderen leren steeds jonger en steeds sneller. Wij zien het belang van Vroeg Voorschoolse Educatie (VVE) en hebben daarom een eigen programma Aap! opgezet. Elke gastouder aangesloten bij Gastouderland krijgt kosteloos* knuffel Aap! en de daarbij behorende educatie-map aangeboden. Aap! is een vrolijk vriendje dat zich op een speelse manier op de sociaal-emotionele, de motorische, de cognitieve en de zintuigelijke ontwikkelingen van kinderen richt.

Het programma is goed in het dagprogramma in te passen. Zo kunnen er tijdens het eten, verschonen en buiten spelen al activiteiten worden gedaan. De eigen inbreng van kinderen is hierbij erg belangrijk. De activiteiten bevatten veel mogelijkheden voor interactie en communicatie tussen de gastouder, de kinderen én tussen de kinderen onderling. Hier leren kinderen veel van. De ouders ontvangen bij elk thema een aparte ouderbrief, zodat ouders weten waar de gastouder in die periode mee bezig is. Zo kan de ouder thuis ook inspelen op het thema en weet de ouder bijvoorbeeld welke liedjes en versjes het kind heeft geleerd.

De thema’s zijn:

 • Hallo, ik ben Aap!
 • Zomer in je bol
 • In en om het huis
 • Eten en drinken
 • Aap! en de winter
 • Aap! gaat op vakantie
 • Mijn lichaam
 • Aap! gaat naar het circus
 • Aap! in het verkeer
 • Aap! op de boerderij
 • Aap! maakt muziek en danst
 • Aap! krijgt een broertje of zusje

* Vraag je consulent naar de voorwaarden.

De jaaropgave wordt eind van het kalenderjaar verstrekt als alle betalingen zijn voldaan. Je ontvangt deze dan in je mailbox.

Uiteraard willen wij jouw vraag graag beantwoorden. Ons enthousiaste team is op werkdagen bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer 0345-548247. Ook zijn wij bereikbaar op mailadres info@gastouderland.nl

Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen!

Twijfel niet om contact op te nemen

Heb je nog vragen voor ons team?

Vind jouw consulent *Jouw consulent altijd in de buurt
Neem direct contact op *Wij reageren altijd snel